مدل‌های جست‌وجوی اطلاعات

پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران، تالار سخن
محورهای سخنرانی:
مدل‌های جست‌وجو کدامند؟
تعامل کاربر و منابع اطلاعات چگونه است؟
چکیده:

سرعت سرسام‌آور تولید اطلاعات از یک سو و ضرورت سامان‌دهی این حجم روز افزون از سویی دیگر، بشر را با چالش‌های جدیدی روبرو ساخته است. پیشرفت‌های حاصل در فناوری‌های اطلاعاتی و ارتباطی با همه مزایایی که داشته‌اند برخی تنگناهای جدیدی برای جامعه کاربران به وجود آورده‌اند. هر چه حجم اطلاعات بیشتر و مجراهای دسترسی به آنها متنوع‌تر می‌شود امکان بازیابی کارآمد و به موقع اطلاعات دشوارتر شده و اطمینان از صحت و اعتبار آنها  نیز کمتر می‌شود. در این میان اتخاذ یک استراتژی سودمند مستلزم شناخت جامعه کاربران و نیازهای اطلاعاتی آنان، ارائه آموزش‌های لازم، ریشه‌یابی مشکلات موجود و ایجاد ابزارهای جدید برای مقابله با این مشکلات است. دسترسی به منابع اطلاعاتی الکترونیکی به شیوه‌های متفاوت و با مراجعه به ابزارهای مختلف امکان‌پذیر است. جست‌وجوی هر نوع اطلاعاتی در منابع الکترونیکی نیازمند برداشتن گام‌هایی است که اصطلاحا فرایند جست‌وجو خوانده می‌شود. این فرایند شامل مراحل: تشخیص مسئله، انتخاب پایگاه اطلاعاتی، تحلیل پرسش، فرمول‌بندی پرسش، اجرای جست‌وجو، ارزیابی نتایج جست‌وجو و تکرار برخی یا تمامی فرایند جست‌وجو در صورت نیاز است. مدل‌سازی مفهومی اطلاعات، یکی از فنون تجزیه و تحلیل و تشریح اطلاعات مورد نیاز کاربران سیستم است. در تجزیه و تحلیل اطلاعات باید ذهن خود را بر شناخت مفهومی اطلاعات متمرکز ساخت. در تشریح ماهیت اطلاعات باید از جملات موجز، دقیق و خوانا استفاده کرد. در این پژوهش، قصد داریم مدل‌های جست وجوی اطلاعات را بررسی نماییم.

موضوع رویداد:
تاریخ برگزاری: