پایان طرح پژوهشی «مصورسازی جغرافیایی نتایج جست‌و‌جو در پایان‌نامه‌ها و رساله‌های موجود در پایگاه داده گنج پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران»

طرح پژوهشی دکتر امیرحسین صدیقی با عنوان «مصورسازی جغرافیایی نتایج جست‌و‌جو در پایان‌نامه‌ها و رساله‌های موجود در پایگاه داده گنج پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران» به پایان رسید.

به گزارش «روابط‌ عمومی پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران» در نشست ۲۹۷ شورای پژوهش که در ۳۰ مرداد ۱۳۹۷ برگزار شد، طرح پژوهشی «مصورسازی جغرافیایی نتایج جست‌و‌جو در پایان‌نامه‌ها و رساله‌های موجود در پایگاه داده گنج پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران» توسط دکتر امیرحسین صدیقی، عضو هیئت‌علمی پژوهشکده فناوری اطلاعات به پایان رسید.

یکی از دغدغه‌های اصلی در عصر فناوری اطلاعات استخراج دانش از داده‌هایی است که از منابع مختلف جمع‌آوری شده‌ و به طور روزافزون بر حجم آن‌ها افزوده می‌شود. این امر نیاز به ابزارها و شیوه‌های تخصصی برای مدیریت اطلاعات را بیش از پیش روشن می‌سازد. در این راستا مصورسازی دادگان یکی از رویکردهایی است که با توسعه فناوری‌های نرم‌افزاری به طور چشمگیری مورد توجه قرار گرفته است. از سوی دیگر با استفاده فراگیر از سیستم‌های اطلاعات جغرافیایی در حوزه‌های مختلف، بعد مکانی دادگان نیز از اهمیت خاصی برخوردار گشته است. این امر موجب پیدایش مفهومی با نام مصورسازی جغرافیایی شده است که به عنوان یک حوزه تحقیقاتی پیشرو جهت کمک به استخراج دانش از اطلاعات مکانی و ایجاد سیستم‌های پشتیبان تصمیم بر مبنای تحلیل‌های جغرافیایی شناخته می‌شود.

این پژوهش با به‌کارگیری بسترهای نرم‌افزاری در دسترس به مصورسازی و تحلیل مکانی نتایج جست‌و‌جو در پایان‌نامه‌ها و رساله‌های موجود در پایگاه داده گنج پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران پرداخته است. بدین منظور در مرحله اول این طرح پژوهشی، با بهره‌گیری از اطلاعات جغرافیایی موجود، داده‌های مکانی مربوط به هر یک از اسناد علمی مد نظر استخراج شده است. در این راستا از روش تطبیق دقیق نام استان‌ها، شهرستان‌ها و شهرها با مشخصات هر اثر، به عنوان ملاکی برای تعیین موقعیت جغرافیایی آن اثر استفاده شده است. در ادامه یک نمونه اولیه برای مصورسازی اطلاعات مکانی توسعه داده شده است. در مرحله دوم این طرح پژوهشی، با استفاده از چند نمونه موردی به بررسی و تحلیل جغرافیایی نتایج حاصل از جست‌و‌جو در آثار علمی پرداخته شده است. در نهایت در مرحله پایانی این طرح، نمونه اولیه به صورت آزمایشی بر روی سرویس‌دهنده آزمایشی نصب و راه‌اندازی شده است.