دسترسی آزاد و نشر علمی

پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران، تالار سخن
محورهای سخنرانی:
نشر علمی چیست؟
منظور از دسترسی آزاد در نشر علمی چیست؟
انواع تقسیم‌بندی و سیاست‌گذاری در نشر علمی کدام است؟
چکیده:

امروزه اصطلاح دسترسی آزاد، در سال ۲۰۰۲ در کنفرانس ابتکار دسترسی آزاد بوداپست که برای حل مسائل ارتباطات علمی محققان تشکیل شده بود، مطرح شد. دراین کنفرانس، دسترسی آزاد به معنی دسترسی رایگان و همگانی به بروندادهای علمی از طریق اینترنت وهرگونه استفاده اعم از خواندن، دانلود کردن، کپی‌برداری، توزیع، چاپ، جستجو، برقراری لینک، انتقال داده‌ها به کامپیوتر، دسترسی به تمام‌متن منابع در چارچوب مجاز و قانونی بعنی حفظ حق مؤلف از طریق شناسایی صحیح اثر و استناد دهی، بدون هرگونه محدودیت مالی،  قانونی و فنی در نظر گرفته شده است. ادغام بخشی از روش استناد دهی با فناوری اینترنت به توزیع الکترونیکی بروندادهای علمی، دسترسی کاملا رایگان و نامحدود برای دانشمندان، محققان، معلمان، دانشجویان و سایر افراد در سراسرجهان فراهم نمود. رفع موانع دسترسی به بروندادهای علمی در پژوهش‌ها به تسریع فرآیند تحقیقات، غنی‌سازی آموزش، به اشتراک گذاشتن آموخته‌های  ثروتمندان با فقرا و فقرا با ثروتمندان کمک کرد.

با نگاهی به فرآیند شکل‌گیری دسترسی آزاد اطلاعات، می‌توان پی برد که کشورهای مختلف، موضع‌گیرهای متفاوتی در مقابل این حوزه اتخاذ کرده‌اند.

تاریخ برگزاری:
دسترسی آزاد و نشر علمی