درجه علمی نشریه:
دوره:
شماره:
شماره صفحه (از - تا):

یکی از رسالت‌های مهم موتورهای جست‌و‌جوی پایگاه‌های اطلاعاتی، ارائه بهترین خدمات متناسب با نیازهای کاربران است. این امر باعث افزایش رضایت کاربران و علاقه‌مندی آنان به استفاده از پایگاه‌های اطلاعاتی می‌شود. دانشجویان، اساتید دانشگاه و پژوهشـگران به طور روزانه به جست‌و‌جو در موتورهای جست‌و‌جو پرداخته و نیازهای اطلاعاتی خود را برآورده می‌سازند. پایگاه اطلاعاتی گنج (گنجینه علمی ایرانیان) پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران، با برخورداری بیش از هزاران رکورد علمی، امکان جست‌و‌جو برای پژوهشگران را در پایان‌نامه‌ها، نشریات علمی داخلی، مقالات، همایش‌ها، طرح‌های پژوهشی و گزارش‌های دولتی را فراهم می‌کند. واضح است که کاربران تحت تاثیر عوامل مختلف از شیوه‌ها و روش‌های گوناگون برای کسب اطلاعات استفاده می‌نمایند و رفتارهای اطلاع‌یابی متفاوتی را از خود بروز می‌دهند. هدف اصلی پژوهش حاضر، تحلیل رفتار اطلاع‌یابی کاربران در موتور جست‌و‌جوی سامانه گنج است. تحلیل رفتار اطلاع‌‌یابی کاربران می‌تواند به درک بهتر نیازهای آنان کمک کند. نتایج تحلیل، بیانگر آن است که میزان مراجعه حضوری در مقایسه با غیرحضوری بسیار اندک است و ساعات مراجعه حضوری در بین پژوهشگران حوزه علوم انسانی و فنی-‌مهندسی متفاوت است. همچنین نتایج این تحلیل می‌تواند جهت ارزیابی و رفع نواقص احتمـالی موجود در زمینه بازیابی اطلاعات توسط موتور جست‌و‌جو کمک نماید.

فتاحی، سمیه، و علی نعیمی صدیق. ۱۳۹۵. تحلیل رفتار اطلاع‌یابی پژوهشگران در موتور جست‌و‌جوی سامانه‌ ملی اطلاعات پایان‌نامه‌ها/ رساله‌های دانش‌آموختگان داخل کشور (گنج). فصلنامه مدیریت اطلاعات ۲ (۵): ۳۱-۵۸.

مقاله ادواری علمی
دوره انتشار: