بررسی تطبیقی اثرات سیاستی آینده‌نگاری علم، فناوری، و نوآوری

شماره صفحه (از / تا):
فایل پیوست:
چکیده:

در بررسی «اثرات آینده‌نگاری در سیاست‌گذاری»، آینده‌نگاری به عنوان یک ابزار هوشمند راهبردی در نظر گرفته می‌شود. این عنوان، نشان‌دهنده ضرورت ارزیابی موضع آینده­‌نگاری در سیستم سیاست‌گذاری و شیوه‌­های ارتقای اثرات آن است. همچنین، پیش‌نیاز طراحی موفقیت‌آمیز فعالیت‌های آینده‌نگاری، درکی واضح از نوع اثر آینده‌نگاری بر سیاست­‌گذاری می­‌باشد و این موضوع هدف تحقیق حاضر است. در همین راستا،‌ تحقیق حاضر با بهره‌­گیری از روش تحلیل تم به شناسایی و طبقه­‌بندی اثرات سیاستی برنامه‌­های آینده­‌نگاری کشورهای جهان پرداخته است. سپس بر پایه اثرات شناسایی شده، پرسشنامه‌­ای طراحی و در میان کنشگران و مطلعین پروژه آینده‌نگاری ملی کشور به روش نمونه­‌گیری گلوله برفی توزیع شده است تا میزان تحقق اثرات سیاستی آن ارزیابی شود. نتایج این بررسی نشان داده است که اثراتی چون شبکه‌­سازی، یادگیری جمعی و خلق دانش، بهبود روابط متقابل میان بازیگران، تقویت نقش اجتماع در سیاست‌گذاری و توسعه فرهنگ آینده‌­نگاری، دارای وزن بالایی می‌­باشند و وضعیت تحقق آنها مناسب بوده ولی وضعیت تحقق اثری نظیر بهبود تصمیم­‌گیری و سیاست‌گذاری چندان مناسب نبوده است. مزیتی که تحقیق حاضر با مطالعه تجربیات آینده‌­نگاری کشورهای مختلف حاصل نموده، ایجاد یک دانش کدبندی شده در خصوص اثرات سیاستی برنامه­‌های آینده‌­نگاری کشورهاست که می‌­تواند برای دست‌اندرکاران آینده‌­نگاری و سیاست‌گذاری درس‌­آموز باشد.

نامداریان، لیلا. ۱۳۹۶. بررسی تطبیقی اثرات سیاستی آینده‌نگاری علم، فناوری، و نوآوری. سیاست‌گذاری عمومی ۳ (۱): ۲۹-۶۱.

پشتیبانی فنی