مروری بر نقش آزمایشگاه‌ها در سیاست‌گذاری علم، فناوری و نوآوری

دومین کنفرانس بین‌المللی مدیریت و اقتصاد در قرن ۲۱
فایل پیوست:
چکیده:

با توجه به پیشرفت‌های سریع علمی و فناورانه در عصر حاضر، سیاست‌گذاران نیازمند تقویت دانش روز خود در خصوص جدیدترین پیشرفت‌ها در حوزه‌­های علم و فناوری می‌باشند. این امر به آنها کمک می‌کند تا بتوانند چالش­‌ها و مسایل پیش رو را بهتر شناسایی نمایند و برای مرتفع‌نمودن آنها اقدام به برنامه­‌ریزی و تصمیم­‌گیری­‌های مناسب و به موقع نمایند. در راستای تحقق این امر امروزه در دانشگاه­‌ها و مراکز تحقیقاتی کشورهای مختلف آزمایشگاه‌های سیاست علم و فناوری راه‌­اندازی شده است. آزمایشگاه­‌های سیاست علم و فناوری با فراهم‌آوردن خدمات آموزشی و تحقیقاتی و مشاوره­ای خود در راستای خدمت‌­رسانی به سیاست‌گذاران، قبل از ورود توصیه­‌های سیاستی به ساختارهای نظارتی و قانونی، امکان تست و آزمون سیاست‌ها در یک مقیاس کوچک را فراهم می‌­آورند. با توجه به اهمیت و ضرورت کارکرد این آزمایشگاه­‌ها و همچنین فقدان چنین آزمایشگاه‌­هایی در کشور، مقاله حاضر به مطالعه تطبیقی چند مورد از معتبرترین آزمایشگاه‌های سیاست علم و فناوری و نوآوری در دنیا پرداخته است که می‌­تواند برای سیاست‌گذاران کشور درس‌­آموز باشد. مطابق نتایج این تحقیق عمده فعالیت‌های آزمایشگاه‌­های سیاست­ علم، فناوری و نوآوری را می‌­توان در ۹ طبقه اصلی بیان نمود، این طبقات عبارت­ند از: مطالعه بسترهای قانونی علم، فناوری و نوآوری، برگزاری کرسی‌­ها و میزگردهای تخصصی علم، فناوری و نوآوری، آموزش و ترویج، مطالعه و بررسی پیامدها و اثرات سیاست، شناسایی و بررسی فناوری­‌های جدید، مطالعه و بررسی ملاحظات اخلاقی علم، فناوری و نوآوری، مطالعه و بررسی در زمینه کارآفرینی و نوآوری، و بهبود تعاملات،‌ پژوهشگران فناوران و سیاست‌گذاران.

نامداریان، لیلا. ۱۳۹۵. مروری بر نقش آزمایشگاه‌ها در سیاست‌گذاری علم، فناوری و نوآوری. مقاله ارائه شده در دومین کنفرانس بین‌المللی مدیریت و اقتصاد در قرن ۲۱، تهران.

پشتیبانی فنی