ارائه یک چارچوب عمومی جامع برای آینده‌نگاری تکنولوژی

اولین کنفرانس ملی آینده مهندسی و تکنولوژی
فایل پیوست:
چکیده:

آینده‌نگاری فواید اقتصادی و اجتماعی است. امروزه، بسیاری از حکومت‌­ها به اهمیت فعالیت‌های آینده‌نگاری پی ­برده‌­اند و از این‌رو این ابزار نسبتا جدید و نوآورانه در سراسر جهان در حال گسترش است. تاکنون، چارچوب‌های مختلفی برای آینده‌نگاری توسط صاحب‌نظران ارائه شده است. این چارچوب‌ها بیان­‌کننده فرایند عمومی اجرای آینده‌نگاری است و می­‌توان برای انجام مطالعات آینده‌نگاری در حوزه­‌های مختلف و با دامنه­‌های موضوعی متفاوت از آنها استفاده کرد. نگاهی کلی و اجمالی به گام­‌ها و همچنین نقاط قوت و ضعف چارچوب‌های مذکور، یادآور این سوال به ذهن است که چنان‌چه بخواهیم یک برنامه آینده‌نگاری را انجام دهیم،‌ جامع‌ترین چارچوب با بیشترین نقاط قوت و کمترین نقاط ضعف کدام است تا بتوان از آن بهره بگیریم؟ این همان سوالی است که چارچوب جامع پیشنهادی مقاله حاضر در پی پاسخ‌دادن به آن است. گام‌­ها و فعالیت‌های چارچوب‌های پیشین،‌ شباهت‌ها و هم‌پوشانی­‌هایی با یکدیگر دارند لذا به منظور درک روشن­‌تر این چارچوب‌ها، شناخت بهتر شباهت‌ها و تفاوت‌های آنها، چارچوبی جامع با استفاده از روش فراترکیب توسعه‌یافته است. این چارچوب دارای چهار گام تشخیص، ‌گزینش کنش‌گران،‌ کشف،‌ خروجی،‌ پیاده­‌سازی و هماهنگی و تجدید­نظر است.

نامداریان، لیلا. ۱۳۹۵. ارائه یک چارچوب عمومی جامع برای آینده‌نگاری تکنولوژی. مقاله ارائه شده در اولین کنفرانس ملی آینده مهندسی و تکنولوژی، تهران.

پشتیبانی فنی